April 2019 Current Affairs | Today Current Affairs | अप्रैल 2019 डेली करंट अफेयर्स

April 2019 Current Affairs | Today Current Affairs | अप्रैल 2019 डेली करंट अफेयर्स

April 2019 Current Affairs Today Current Affairs अप्रैल 2019 डेली करंट अफेयर्सApril 2019 Current Affairs-In this post we will tell you about daily current affairs. Through this post you can better prepare for UPSC Railway RRB Bank SSC and State Exams GK Current Affairs Defence current affairs 2019 and 1 April 2019 Current Affairs in Hindi Daily Current Affairs AND Current Affairs 2 April Current Affairs 2019 2 April 2019 Current Affairs 2019 Current affairs April 2019 Important Current Affairs For Bank Exam and Important current affairs 2019 latest current affairs Quiz daily current affairs general knowledge and Today Current Affairs in Hindi and Railway JE EXAM Current affairs RRB NTPC current affairs in hindi Current Affairs GK General Knowledge Preparation 2019.
आज हम आपको बताएँगे डेली करंट अफेयर्स जो आपकी किसी भी एग्जाम को क्वालीफाई करने में बहुत ही मददगार साबित होंगे. चाहे आप डिफेन्स, बैंक, रेलवे, या अन्य जॉब की तैयारी कर रहे है तो इन करंट अफेयर्स से आपको बहुत ही हेल्प मिलेगी. इस करंट अफेयर्स में हम ANSWER के साथ ही उसके इम्पोर्टेन्ट फैक्ट के बारे में भी बात करेंगे. तो अब प्रश्न शुरू करते है.

April 2019 Daily Current Affairs GK April Daily GK Questions

Q1. What is India’s ranking in the Global Energy Transition Index 2019?

Ans: 76

 Note-  The Global Energy Transition Index is released by the World Economic Forum (WEF) and 115 countries have been included in this index. India has been ranked 76th in this index. Sweden’s country is at the top position of the global energy transition index 2019.

Q2. Recently, Who has become the first player to score a century in the IPL 2019?

Ans: Sanju Simson

Note –IPL 2019 is 12th edition. This season will start from March 23. Sanju Samson has become the Indian Premier League in 2019.Rajasthan Royals top order batsman Sanju Samson has become the first ever Indian centurion of the 2019 Premier League.

 

Q3. Who has recently been elected as the first female President of Slovakia? 

Answer – Zuzana Ciputova

Note-Slovakia is a country in Europe continent. This Republic was formed after being separated from Czechoslovakia. Here is the capital Bratislava currency Euro (EUR). Zuzana Capitova has become the first female President of Slovakia. Caputova defeated diplomat Maros Sefkovic in the second phase of the vote count. 

 

Q4. Who recently won the titles by defeating John Byner in the final of the Miami Open?

Ans: Roger Federer

Note-Switzerland’s tennis player Roger Federer won the title of the Miami Open Tennis Tournament for the fourth time in his career here. By combining this, he has won 101 titles in his career.

Q5. Which international organization has recently released a report called Mind the Gap – State of Employment?

Ans: Oxfam

Note-Oxfam India recently released a report called Mind The Gap – State of Employment, this report says that the lack of quality jobs and the increasing inequality in the labor market is commonplace in the Indian labor market.

Q6. ISRO has successfully launched 28 foreign Nano satellites, including PSLV C-45, which satellite has included DRDO?

Ans: EMISAT

Note-Electronic Intelligence Satellite EMISAT through PSLV C45 has been launched from Sri Harikota. This 749 kilogram satellite will help DRDO in defense research. Apart from EMISAT, 28 foreign Nano Satellites have also been launched. Of these, 24 are from US, two in Lithuania and one in Spain and Switzerland each. 

Q7. Recently, Dena Bank and Vijaya Bank have been merged with which bank?

Ans:Bank of Baroda

Note-The merger of Bank of Baroda in two government banks of India – Dena Bank and Vijaya Bank from 01 April, 2019 has become effective. It will become the country’s third largest bank after SBI and ICICI Bank. After this merger, the number of government banks in the country will be reduced to 18.

 

Q8. Which country will host 2022 FIFA World Cup?

Ans: Qatar

Note-As the 21st edition of the FIFA World Cup ended in 2018 in Russia Now the next World Cup will host the Qatar country of 2022. In the 1930s, after the inaugural tournament is held every four years, the Federation Internationale de Football Association (FIFA) – is held every four years after the inaugural tournament in 1930, except in 1942 and 1946, when World War II Could not be organized due to the reason.

 

Q9. What is the number of Rajya Sabha seats in Odisha?

Ans:10

Note-Formation – 1 April 1936, Rajya Sabha – 10, Lok Sabha – 21, Capital – Bhubaneswar 

 

Q10.The headquarters of the International Cricket Council (ICC) is located in which citiy?

Ans: Dubai

Note-Establishment- June 15, 1909, Headquarters – Dubai – United Arab Emirates, CEO – Dave Richardson (28 June 2012-Jul 2019) Chairperson: Shashank Manohar .

Q11. Which place will be the world’s highest polling station during the Lok Sabha election 2019?

Ans: Tashigang

Note-A village in Himachal Pradesh, “Tashigang” is the world’s highest polling station, the polling station is located in the Lahoul-Spiti district of Himachal Pradesh *

Q12. According to the recent report, in which state is the second largest number of child marriage in India?

Ans:Tripura

Note-The law prohibiting child marriage was first passed in 1929. Child Marriage Prohibition Act 2006 was introduced in India on November 1, 2007.
* The capital of Tripura is Agartala. Here is the Presidency Chief Minister (Chief Minister) Bipal Kumar Deb. And Governor Captain Singh is Solanki. First number is Jharkhand.

Q13. In which state the Mobile App called PWD was launched recently by the Election Commission of India?

Ans: Maharashtra

Note-Mobile app called PWD – The main purpose of this app is to make conscious people aware about elections. The advantage of this app is only for the Divya logo.
Capital of Maharashtra – Chief Minister of Mumbai, Maharashtra – Devendra Fadnavis, Governor (GOVERNOR) – C. Vidyasagar Rao 

Q14. What is India’s ranking in the Global Energy Transition Index 2019?

Ans:76

*Note-The Global Energy Transition Index is released by the World Economic Forum (WEF). 115 countries have been included in this index. India has been ranked 76th in this index. Also tell that Sweden’s country is at the top of the global energy transition index 2019. 

Q15. In which state has the initiative called Anajori started?

Ans:Assam

Note-Chief Election Officer of Assam, Mukesh Sahu, has initiated an initiative called Anajori in Guwahati. Its aim is to simplify the electoral process for Divya voters and ensure their maximum participation. 

Q16. The subject of World Meteorological Day 2019 is ____________.

Ans: The Sun, the Earth and the Weather

Note-World Meteorological Day is celebrated on March 23 every year. The theme of the World Meteorological Day for the year 2019 is “The Sun, the Earth and the Weather”. World Meteorological Organization is headquartered in Geneva (Switzerland).

Q17. The Indian Green Building Council (IGBC) has given the Gold rating to which railway station?

Ans:Vijayawada Railway Station

*Note-Recently, the Indian Green Building Council (IGBC) awarded the Gold Rating to the Vijayawada Railway Station. This railway station has 100% LED lighting, five star rated fan … fan, pump, motor and solar water heating system are available. It is one of the busiest railway junctions in the country. 

Q18 In which country was the search for the longest saline cave in the world recently?

Ans:Israel

Note-Israel’s researchers recently discovered the world’s longest saline cave called “Malham”, its length is more than 10 kilometers. It passes through Mount Sodom, the tallest mountain in Israel. 

Q19. What was the first Indian state to establish the institution of Lokayukta?

Ans:Maharashtra

Note-In the year 1970, Lokpal was established in Orissa, where again in 1995 the new Lokpal and Lokayukta Act was formed. Lokayukta institution was established in Maharashtra in 1971. Which became the first Indian state to establish the institution of Lokayukta.

Q20. Who was recently awarded the Martha Ferrell Award 2019?

Ans: Manu Gulati

* Note-Martha Ferrell Award – Those who make important contributions to gender equality are given this award. Martha Ferrell award was given to Manu Gulati in 2019. This is Delhi Government’s teacher. *