Current Affairs 10 April 2019 Daily Gk Today Current Affairs अप्रैल 2019 डेली करंट अफेयर्स

Current Affairs 10 April 2019 Daily Gk | Today Current Affairs | अप्रैल 2019 डेली करंट अफेयर्स

Current Affairs 10 April 2019 Daily Gk Today Current Affairs अप्रैल 2019 डेली करंट अफेयर्सCurrent Affairs 10 April 2019-In this post we will tell you about daily current affairs. Through this post you can better prepare for UPSC Railway RRB Bank SSC and State Exams GK Current Affairs Defence current affairs 2019 and 10 April 2019 Current Affairs in Hindi Daily Current Affairs april and Current Affairs 10 April Current Affairs 2019 10 April 2019  Current Affairs 2019 Current affairs April 2019 Important Current Affairs For Bank Exam and Important current affairs 2019 latest current affairs Quiz daily current affairs general knowledge and Today Current Affairs in Hindi and Railway JE EXAM Current affairs RRB NTPC current affairs in hindi 6 April 2019 today current affairs current affairs gk general knowledge preparation 2019 latest current affairs 2019 or gk & current affairs current affairs today.

आज हम आपको बताएँगे डेली करंट अफेयर्स या दैनिक करंट अफेयर्स जो आपकी किसी भी एग्जाम को क्वालीफाई करने में बहुत ही मददगार साबित होंगे. चाहे आप डिफेन्स, बैंक, रेलवे, या अन्य जॉब की तैयारी कर रहे है तो इन करंट अफेयर्स / करेंट अफेयर्स प्रश्नोत्तरी से आपको बहुत ही हेल्प मिलेगी. इस करंट अफेयर्स में हम ANSWER के साथ ही उसके इम्पोर्टेन्ट फैक्ट के बारे में भी बात करेंगे. तो अब प्रश्न शुरू करते है

April 2019 Daily Current Affairs GK April Daily GK Questions | 10 अप्रैल 2019 करेंट अफेयर्स प्रश्नोत्तरी

 

Q1. In which Indian state is the Navreh celebrated as New Year’s?

Ans:- Jammu and Kashmir

Note-In the state of Jammu and Kashmir, Navreh is celebrated as ‘New Year’s Day’.

 

Q2.Who has become the first Indian to be elected FIFA Council member?

Ans:- Praful Patel

Note-Praful Patel, President of All India Football Federation, has become the first Indian to be elected a member of the FIFA (Football Regulatory Society of Football).

Q3. Which country has recently joined the International Solar  Alliance?

Ans:- Bolivia

Note-The International Solar Alliance was launched by France and India on November 30, 2015 in Paris.

 

Q4. Which state of India has recently discovered the spider of the Habrocestum species?

Ans:- Kerala

Note-A new species of spider has been discovered recently in the Eithithu forests in Ernakulam, Kerala, by a team of note-researchers. The team also found that there is a new species for spider scientists related to the Habbrostem species.

 

Q5. Recently, Lakshmi Vilas Bank has got approval for merger in which financing company?

Ans:- Indiabulls Housing Finance Limited

Note-Lakshmi Vilas Bank and Indiabulls Housing Finance Limited has recently been approved. Under merger scheme of Lakshmi Vilas Bank, the shareholders of the bank will get 14 shares of Indiabulls instead of 100 shares.

 

Q6. Who has recently been elected as the 13th President of the World Bank?

Ans:- David Malpass

Note- The US government has selected David Malpah of the United States Department of Finance as the 13th President of the World Bank. The World Bank Executive Board selected David Malpas as the President of the World Bank with a consensus.

 

Q7. Which Indian wicketkeeper-batsman has been selected as the ICC’s Emerging Player of the Year 2018?

Ans:- Rishabh Pant

Note-Indian wicketkeeper-batsman Rishabh Pant has been elected the ICC’s Emerging Player of the Year 2018. Last year, Pant became the first Indian wicketkeeper to score a century in England.

 

Q8. What percentage of the allocation has been allocated to the education budget for the year 2019-20 by the Delhi Government?

Ans:- 26%

Note-the Delhi Government has presented a budget of Rs 60,000 crore for the financial year 2019-20. Education has been allocated 26 percent of the total budget for the year 2019-20.

 

Q9. HRD Minister Prakash Javadekar has launched the portal to make youth eligible for skill development?

Ans:- Shreyas

Note- Human Resource Development Minister Prakash Javadekar has launched ‘Shreyas’ (Scheme for Higher Education Youth for Entrepreneurship and Skills) program to make them eligible for skill development through youth.

 

Q10. In which country has Anwar Haleem appointed as the ambassador of India?

Ans:- North-Jordanian Empire?