Current Affairs 3 April 2019 Daily Gk| Today Current Affairs | अप्रैल 2019 डेली करंट अफेयर्स

Current Affairs 3 April 2019 Daily Gk| Today Current Affairs | अप्रैल 2019 डेली करंट अफेयर्स

Current Affairs 3 April 2019 Daily Gk Today Current Affairs अप्रैल 2019 डेली करंट अफेयर्सIn this post we will tell you about daily current affairs. Through this post you can better prepare for UPSC Railway RRB Bank SSC and State Exams GK Current Affairs Defence current affairs 2019 and 3 April 2019 Current Affairs in Hindi Daily Current Affairs april and Current Affairs 3 April Current Affairs 2019 3 April 2019  Current Affairs 2019 Current affairs April 2019 Important Current Affairs For Bank Exam and Important current affairs 2019 latest current affairs Quiz daily current affairs general knowledge and Today Current Affairs in Hindi and Railway JE EXAM Current affairs RRB NTPC current affairs in hindi current affairs gk general knowledge preparation 2019 latest current affairs 2019 or gk & current affairs current affairs today.

आज हम आपको बताएँगे डेली करंट अफेयर्स या दैनिक करंट अफेयर्स जो आपकी किसी भी एग्जाम को क्वालीफाई करने में बहुत ही मददगार साबित होंगे. चाहे आप डिफेन्स, बैंक, रेलवे, या अन्य जॉब की तैयारी कर रहे है तो इन करंट अफेयर्स से आपको बहुत ही हेल्प मिलेगी. इस करंट अफेयर्स में हम ANSWER के साथ ही उसके इम्पोर्टेन्ट फैक्ट के बारे में भी बात करेंगे. तो अब प्रश्न शुरू करते है|

April 2019 Daily Current Affairs GK April Daily GK Questions |अप्रैल 2019 करेंट अफेयर्स प्रश्नोत्तरी

Q1-Who has recently been appointed the first Lokpal of India?

Ans:-Pinaki Chandra Ghosh

Note- The former Supreme Court Judge (promoted till 2013-2017) Pinaki Chandra Ghosh has been appointed as the first Lokpal of India on March 19, 2019. In addition, President Ramnath Kovind appointed Justice Dilip B Bhosle, Justice PK Mohanty, Justice AbhiLasha Kumari and Justice AK Tripathi as judicial member of Lokpal. Former head of SSB, Archana Ramasundaram and Maharashtra’s former Chief Secretary Dinesh Kumar Jain and Mahendra Singh and Inderjit Prasad Gautam have also been made non-judicial members.

Q2. World Autism Awareness Day is celebrated on which date?

Ans:-02nd April

Note- International Autism Awareness Day was observed on 02 April 2019 worldwide. The theme of this year is the active technology, active participation. Tell that blue is considered a symbol of autism. The United Nations General Assembly had declared World Autism Awareness Day on April 2, 2007. On this day steps are taken to improve the lives of those children and adults who are autistic.

 

Q3. Who has recently become the first female President of Slovakia?

Ans:-Zuzana Ciputova

Note- Slovakia is a country in Europe continent. This Republic was formed after being separated from Czechoslovakia. Here is the capital Bratislava currency Euro (EUR). Zuzana Capitova has become the first female President of Slovakia. Caputova defeated diplomat Maros Sefkovic in the second phase of the vote count.

 

Q4. The Election Commission of India has decided to initiate the initiative to make voters aware of how many radio stations across the country?

Ans:-150

Note- The Election Commission of India has decided to initiate the initiative to make voters aware of more than 150 radio stations across the country.

 

Q5. According to the list released by the International Cricket Council, which country is ranked third in the ICC Test Championship rankings for the third consecutive year?

Ans:-India

Note-Indian cricket team has kept the ICC Test Championship mace for the third year in a row. This mace is given to the team who remains at No.1 in the Test rankings till the cut-off date of one April.

 

Q6. In which country did he become the world’s most voted online voter during the general elections?

Ans:-Estonia

Note- 44 percent of people in the general elections of Estonia have voted online It is the highest in the world. There were 25 percent people who voted online in Estonia, who were over 55 years old.

 

Q7. Kandhamal Haldi (turmeric) of which state was given a Geographical Indication (GI) tag for specific geographical identification?

Ans:-Odisha

Note- Kandhamal turmeric of Odisha was given a geographical indicator (GI) tag for specific geographical identification. About 15 percent of Kandhamal population is linked to turmeric cultivation.

 

Q8. Who has approved the deal to purchase PepsiCo India’s franchise rights for South and West India?

Ans:-Indian Competitiveness Commission

Note- The Indian Competitiveness Commission (CCI) has approved the deal to purchase PepsiCo India’s franchise rights for South and West India. As VBL, after completion of the deal, it will get franchise rights for PepsiCo’s Beverages business in 27 states and union territories.

 

Q9. Which country’s government has successfully tested artificial rain in the tea plantation hilly areas to avoid potential power cuts?

Ans:-Sri Lanka

Note- The Sri Lankan government has successfully tested artificial rain in the tea plantation hilly regions to avoid potential power cuts, because the water sources located here generate electricity.

 

Q10. Who has been made the new Chief Minister of Goa?

Ans:- Pramod Sawant

Note- After the pssing of Manohar Parrikar, Pramod Sawant has been made Chief Minister of Goa. Pramod Sawant took oath of office and secrecy at a function held in Raj Bhavan at 2 a.m. on March 18, 2019.