Current Affairs 4 April 2019 Daily Gk| Today Current Affairs | अप्रैल 2019 डेली करंट अफेयर्स

Current Affairs 4 April 2019 Daily Gk| Today Current Affairs | अप्रैल 2019 डेली करंट अफेयर्स

Current Affairs 4 April 2019 Daily Gk Today Current Affairs अप्रैल 2019 डेली करंट अफेयर्सIn this post we will tell you about daily current affairs. Through this post you can better prepare for UPSC Railway RRB Bank SSC and State Exams GK Current Affairs Defence current affairs 2019 and 4 April 2019 Current Affairs in Hindi Daily Current Affairs april and Current Affairs 4 April Current Affairs 2019 4 April 2019  Current Affairs 2019 Current affairs April 2019 Important Current Affairs For Bank Exam and Important current affairs 2019 latest current affairs Quiz daily current affairs general knowledge and Today Current Affairs in Hindi and Railway JE EXAM Current affairs RRB NTPC current affairs in hindi 4 April 2019 today current affairs current affairs gk general knowledge preparation 2019 latest current affairs 2019 or gk & current affairs current affairs today.

आज हम आपको बताएँगे डेली करंट अफेयर्स या दैनिक करंट अफेयर्स जो आपकी किसी भी एग्जाम को क्वालीफाई करने में बहुत ही मददगार साबित होंगे. चाहे आप डिफेन्स, बैंक, रेलवे, या अन्य जॉब की तैयारी कर रहे है तो इन करंट अफेयर्स / करेंट अफेयर्स प्रश्नोत्तरी से आपको बहुत ही हेल्प मिलेगी. इस करंट अफेयर्स में हम ANSWER के साथ ही उसके इम्पोर्टेन्ट फैक्ट के बारे में भी बात करेंगे. तो अब प्रश्न शुरू करते है

April 2019 Daily Current Affairs GK April Daily GK Questions | 4 अप्रैल 2019 करेंट अफेयर्स प्रश्नोत्तरी

Q1. In which state has the Government of India tried to establish TMG recently?

Ans:- Jammu Kashmir

Note-J & K is the only state where the Chief Minister’s tenure lasted for 6 years. However, presently the present Chief Minister is no one.

 

Q2. Who is the first Indian male player to enter the top 10 in the squash rankings?

Ans:-Saurabh Ghosal

Note-J & K is the only state where the Chief Minister’s tenure lasted for 6 years. However, presently the present Chief Minister is no one.

 

Q3.World Autism Awareness Day is celebrated on which date?

Ans:-02nd April

Note-International Autism Awareness Day was observed on 02 April 2019 worldwide. The theme of this year is the active technology, active participation. Blue is considered a symbol of autism. On this day steps are taken to improve the lives of those children and adults who are autistic.

 

Q4. At present, the Indian Army has built the longest Suspension Bridge ‘Maitri Bridge’ on which river?

Ans:-Indus River

Note- The long suspension bridge ‘Maitri Bridge’ on the Indus river has been prepared in just 40 days. The bridge length is -260 feet. It is the longest suspension bridge on the Indus river.

 

Q5. Which country has announced the new royal age Ravi?

Ans:-Japan

Note- Japan’s country has announced the new royal age Rewa. End of Heisei era began in 1989 with the introduction of Rewa. The new royal age Rewa will begin on May 1.

 

Q6.Who won the Bahrain Grand Prix 2019 title?

 Ans:-Louis Hamilton

Note-Lewis Hamilton won the Bahrain Grand Prix 2019 title and defeated the Volterie Botas of Finland, who secured second place.

 

Q7.”Thakurani Jatra” is the state’s biennial festival?

Ans:-Odisha / Odisha

Note-Capital of Orissa- Bhubaneswar, constituted- 1 April  1936 Odisha Day.

 

Q8. Who has been appointed as Chief Executive Officer of International Cricket Council?

Ans:-Manu Sahni

Note- The ICC appointed Manu Sahni as the new CEO on Tuesday, who will replace David Richardson.

 

Q9. Which country won the Sultan Azlan Shah Cup 2019?

Ans:-South Korea

Note- Capital and largest city-Seoul, national currency-Von.

 

Q10. Who has declared the best police station of Delhi in the year 2018?

Ans:-Kashmiri gate police station

Note- The Home Ministry has declared Kashmiri Gate Police Station as the best police station of the year 2018. Maintenance and cleanliness of the police station premises, work on heinous crimes and quality and disposal of the inquiry report were the criteria for this.