Current Affairs 5 April 2019 Daily Gk| Today Current Affairs | अप्रैल 2019 डेली करंट अफेयर्स

Current Affairs 5 April 2019 Daily Gk| Today Current Affairs | अप्रैल 2019 डेली करंट अफेयर्स

Current Affairs 5 April 2019 Daily Gk Today Current Affairs अप्रैल 2019 डेली करंट अफेयर्सIn this post we will tell you about daily current affairs. Through this post you can better prepare for UPSC Railway RRB Bank SSC and State Exams GK Current Affairs Defence current affairs 2019 and 5 April 2019 Current Affairs in Hindi Daily Current Affairs april and Current Affairs 5 April Current Affairs 2019 5 April 2019  Current Affairs 2019 Current affairs April 2019 Important Current Affairs For Bank Exam and Important current affairs 2019 latest current affairs Quiz daily current affairs general knowledge and Today Current Affairs in Hindi and Railway JE EXAM Current affairs RRB NTPC current affairs in hindi 4 April 2019 today current affairs current affairs gk general knowledge preparation 2019 latest current affairs 2019 or gk & current affairs current affairs today.

आज हम आपको बताएँगे डेली करंट अफेयर्स या दैनिक करंट अफेयर्स जो आपकी किसी भी एग्जाम को क्वालीफाई करने में बहुत ही मददगार साबित होंगे. चाहे आप डिफेन्स, बैंक, रेलवे, या अन्य जॉब की तैयारी कर रहे है तो इन करंट अफेयर्स / करेंट अफेयर्स प्रश्नोत्तरी से आपको बहुत ही हेल्प मिलेगी. इस करंट अफेयर्स में हम ANSWER के साथ ही उसके इम्पोर्टेन्ट फैक्ट के बारे में भी बात करेंगे. तो अब प्रश्न शुरू करते है

April 2019 Daily Current Affairs GK April Daily GK Questions | 5 अप्रैल 2019 करेंट अफेयर्स प्रश्नोत्तरी

Q1- . Which country is launching the first 5G network in the world?

Ans:- South Korea

Note- South Korea will be the first country with a 5G network. After the 5G network arrives, the speed of wireless internet will increase up to 20 times as compared to 5G networks.

 

Q2. After 32 years, AFSPA was partially withdrawn from which state?

Ans:- Arunachal Pradesh

Note- The Armed Forces Special Powers Act, 1958, implemented by the Indian Parliament, which is a military law, which is implemented in the “disturb” areas, was imposed on 1 September 1958 in Assam, Assam, Manipur, Tripura, Meghalaya, Arunachal Pradesh, Mizoram and Nagaland were implemented in the northeast of India, the group of these states is known as seven sisters. The Home Ministry of Government of India removed Afspa from Meghalaya on 1 April 2018. After 32 years, AFSPA was partially removed from Arunachal Pradesh. Since the formation of this state on 20 February 1987, the disputed AFSPA law was in force..

 

Q3. Who is the first Indian male player to enter the top 10 in the squash.

Ans:- Saurabh Ghosal

Note- Recently, Saurabh Ghoshal has joined the country’s top 10 player in the country.

 

Q4. Which country has recently decided to give Prime Minister Narendra Modi with his highest civilian honor ‘Zayed Medal’?

Ans:- United Arab Emirates

Note- his honor has been given to Prime Minister Modi to strengthen the mutual relations of India and UAE. Prime Minister Narendra Modi is the first Indian to receive this honor. Prior to this, Prime Minister Modi was awarded the Seoul Peace Prize.

 

Q5. Which Indian origin MP debuted as the first black leader in the lower house of the Canadian Parliament ‘House of Commons’ by the ‘New Democratic Party’, with which he made history?

Ans:- Jagmeet Singh

Note- Indian-born MP Jagmeet Singh, on behalf of ‘New Democratic Party’ debuted as the first black leader in the lower house of the Canadian Parliament House of Commons, with which he made history.

 

Q6. Recently, the place of turmeric has got a GI tag in South India?

Ans:- Erode

Note-Turmeric produced in Erode district (old name Periyar) located in the south-western part of Tamilnadu is given a GI i.e. geographical indicator or tag of identity.

 

Q7. Asian Development Bank has reduced the GDP growth rate of which country for the year 2019-20 to 7.2%?

Ans:- India

Note- The Asian Development Bank has reduced the GDP growth rate of India from 7.6% to 7.2% for the year 2019-20. The main reason behind this is a decline in global demand and a decrease in domestic revenue.

 

Q8. Which institute has recently discovered a new enzyme that has managed to break the walls of the bacteria layers?

Ans:- CCMB

Note- Scientists of CCMB (Center for Cellular and Molecular Biology) have recently discovered ABHI, under the leadership of scientist Manjula Reddy, an enzyme ‘scissors enzyme’ that has managed to break the bacteria layer wall.

 

Q9. By which mission India was successfully tested the anti-satellite missile test?

Ans:- Mission Shakti

Note- India successfully tested anti-satellite missile on 28 March 2019 under ‘Mission Shakti’. After this India has become the fourth country to achieve this success.

 

Q10. Which country has issued a white paper on March 26, 2019 on the democratic reform of Tibet and the leap of development in the last six decades?

Ans:- China

Note- Note- State Office of the Information Council of China released a White Paper on March 26, 2019, on the democratic improvement in Tibet and the leap of development in the last six decades.