Current Affairs 6 April 2019 Daily Gk| Today Current Affairs | अप्रैल 2019 डेली करंट अफेयर्स

Current Affairs 6 April 2019 Daily Gk| Today Current Affairs | अप्रैल 2019 डेली करंट अफेयर्स

Current Affairs 6 April 2019 Daily Gk Today Current Affairs अप्रैल 2019 डेली करंट अफेयर्सCurrent Affairs 6 April 2019-In this post we will tell you about daily current affairs. Through this post you can better prepare for UPSC Railway RRB Bank SSC and State Exams GK Current Affairs Defence current affairs 2019 and 6 April 2019 Current Affairs in Hindi Daily Current Affairs april and Current Affairs 6 April Current Affairs 2019 6 April 2019  Current Affairs 2019 Current affairs April 2019 Important Current Affairs For Bank Exam and Important current affairs 2019 latest current affairs Quiz daily current affairs general knowledge and Today Current Affairs in Hindi and Railway JE EXAM Current affairs RRB NTPC current affairs in hindi 6 April 2019 today current affairs current affairs gk general knowledge preparation 2019 latest current affairs 2019 or gk & current affairs current affairs today.

आज हम आपको बताएँगे डेली करंट अफेयर्स या दैनिक करंट अफेयर्स जो आपकी किसी भी एग्जाम को क्वालीफाई करने में बहुत ही मददगार साबित होंगे. चाहे आप डिफेन्स, बैंक, रेलवे, या अन्य जॉब की तैयारी कर रहे है तो इन करंट अफेयर्स / करेंट अफेयर्स प्रश्नोत्तरी से आपको बहुत ही हेल्प मिलेगी. इस करंट अफेयर्स में हम ANSWER के साथ ही उसके इम्पोर्टेन्ट फैक्ट के बारे में भी बात करेंगे. तो अब प्रश्न शुरू करते है.

April 2019 Daily Current Affairs GK | April Daily GK Questions | 6 अप्रैल 2019 करेंट अफेयर्स प्रश्नोत्तरी

Q1- . Who is the author of ‘#Modi Again’ book?

Ans:- Aabhas Maldahiyar

Note- “#Modi Again: Why Modi is right for India, An Ex-Communist’s Manifesto” written by Aabhas Maldahiyar. This book explains how Prime Minister Narendra Modi is right for India.

 

Q2. International Mine awareness Day is celebrated on which date?

Ans:- 4 April

Note- Theme 2019 is ‘United Nations Promotes SDGs – Safe Ground – Safe Home’.

 

Q3. What is the weight of the world’s largest Bhagwadgita, inaugurated by Prime Minister in ISKCON Delhi?

Ans:- 800 kg

Note PM Narendra Modi inaugurated the ‘Astounding Bhagavad Gita’ at the ISKCON Temple and Cultural Centre in East of Kailash in New Delh.The weight of this sacrament is 800 kg and it has a total of 670 pages.

 

Q4. -4 Who has recently been appointed director of NBT?

Ans:- Govind Prasad Sharma

Note- Educationist and Author Govind Prasad Sharma has been appointed as the Chairman of National Book Trust (NBT).

 

Q5. According to the Greenpeace report by which city is the most polluted city in the world?

Ans:- Gurugram

 

Q6. In what place will “Tech Conclave 2019” be organized?

Ans:- Pune

Note- Center for Development of Advanced Computing (C-DAC) will host a two-day Technology Conclave on April 4 and 6 in Pune “Transformation Through Technologies”.

 

Q7. Which country has been named as a guest country at the Paris Book Fair 2020?

Ans:-  India

Note- For the purpose of strengthening the Indo-French relationship, India has been selected for the Guest of Honor for Paris Livre (Paris Book Fair) 2020. While France will be the guest country in the upcoming New Delhi World Book Fair (NDWBF) to be in the year 2022.

 

Q8. Who has been appointed the first Lokayuktachairman of Mizoram ?

Ans:- C Lalsawta

Note-Retired Indian Administrative Officer (IAS) C. Lalaswat sworn in as the first chairman of the newly formed Lokayukta of Mizoram. Governor Jagdish Mukhi administered the oath of office to him in the Raj Bhavan.

 

Q9. Which state has recently introduced Rice Knowledge Bank?

Ans:- Assam

Note- Recently, Rice Knowledge Bank has started in Assam. It is an agricultural web portal dedicated to rice production technologies and techniques, best practices for production and knowledge about state agriculture.