Current Affairs 8 April 2019 Daily Gk| Today Current Affairs | 7 अप्रैल 2019 डेली करंट अफेयर्स

Current Affairs 8 April 2019 Daily Gk| Today Current Affairs | 7 अप्रैल 2019 डेली करंट अफेयर्स

Current Affairs 8 April 2019 Daily Gk Today Current Affairs 7 अप्रैल 2019 डेली करंट अफेयर्सCurrent Affairs 8 April 2019-In this post we will tell you about daily current affairs. Through this post you can better prepare for UPSC Railway RRB Bank SSC and State Exams GK Current Affairs Defence current affairs 2019 and 7 April 2019 Current Affairs in Hindi Daily Current Affairs april and Current Affairs 7 April Current Affairs 2019 7 April 2019  Current Affairs 2019 Current affairs April 2019 Important Current Affairs For Bank Exam and Important current affairs 2019 latest current affairs Quiz daily current affairs general knowledge and Today Current Affairs in Hindi and Railway JE EXAM Current affairs RRB NTPC current affairs in hindi 8 April 2019 Current Affairs 2019current affairs gk general knowledge preparation 2019 latest current affairs 2019 or gk & current affairs today 8 April 2019 Current Affairs in Hindi.

आज हम आपको बताएँगे डेली करंट अफेयर्स या दैनिक करंट अफेयर्स जो आपकी किसी भी एग्जाम को क्वालीफाई करने में बहुत ही मददगार साबित होंगे. चाहे आप डिफेन्स, बैंक, रेलवे, या अन्य जॉब की तैयारी कर रहे है तो इन करंट अफेयर्स / करेंट अफेयर्स प्रश्नोत्तरी से आपको बहुत ही हेल्प मिलेगी. इस करंट अफेयर्स में हम ANSWER के साथ ही उसके इम्पोर्टेन्ट फैक्ट के बारे में भी बात करेंगे. तो अब प्रश्न शुरू करते है

7 April 2019 Daily Current Affairs GK April Daily GK Questions | 8 अप्रैल 2019 करेंट अफेयर्स प्रश्नोत्तरी

 

Q1- . Which country ranked 101st in FIFA World Rankings?

India

Note- India has been ranked 101th in the world ranking of FIFA issued on April 04, 2019. The total number of Indian team is 1219 and it is 18th in Asian countries.

 

Q2. Who is the new MD of LIC?

Ans:- Vipin Anand

Note- Vipin Anand took over as Managing Director (MD) of Life Insurance Corporation of India (LIC). Earlier, Vipin Anand had the charge of the western region of LIC.

 

Q3. Who has been given the Gandhi Peace Prize by President Ramnath Kovind for the year 2018?

Ans:- Yohei Sasakawa

Note- President Ramnath Kovind has given Gandhi Peace Prize at the Rashtrapati Bhavan on February 28, 2019. Hehei Sasakawa has been given Gandhi Peace Prize for the year 2018.

 

Q4. Who is the Brand Ambassador of the J & K Election Department for the upcoming Lok Sabha elections?

Ans:- Sana Dua

Note-The brand ambassador of the J & K Department of the election, Sana Dua has been made for the upcoming Lok Sabha elections.

 

Q5. Which bank is the integrated digital banking platform  YONO (YOU ONLY NEED ONE)?

Ans:-SBI

Note-Finance Minister Arun Jaitley launched SBI’s Yono (You Only Need One) Digital Service Platform. YONO will help to create a digital economy.

Chairman of SBI Bank-Rajneesh Kumar

 

Q6. How much a prize money is given to the recipient of the Canadian award?

Ans:- $ 1,00,000

Note-The recipient of the Canada Award is given a $ 100,000 ka prize money.

 

Q7. Who has launched India’s first voice-based financial transaction system?

Ans:-  Reliance Mutual Fund

Note-Reliance Nippon Life Assent Management (RNAM) has started a voice (sound) based financial transaction system for customers of Reliance Mutual Fund with Google. RNAM has become the first company in India, which provides an interactive interface that will help customers about money transactions.

 

Q8. How many multi-roll MH-80 Romeo Seahawk helicopters have bought from America by India?

Ans:-  24

Note- This is America’s most advanced anti-submarine helicopter. This anti-submarine helicopter can be operated with ships, warships and aircraft carrier.

Q9. Which female officer of Indian origin was appointed Chief Economist of the International Monetary Fund?

Ans:-  Gita Gopinath

Note- The International Monetary Fund (IMF) has appointed Gita Singh as the chief economist of Indian origin. The Geeta who reached this position in the International Monetary Fund is second Indian.

 

Q10. Which is the first city to roll out ultra-clean Euro-VI grade fuel?

Ans:-  Delhi

Note- With the aim of tackling the rising level of air pollution in the Delhi-NCR region, the petrol pump in the capital is starting supply of ultra-clean India Stage VI grade fuel (both petrol and diesel).

 

Q11. Which engine train of India completed a trial run of 180 kilometers per hour?

Ans:-  Train-18

Note-During the first non-engineered train-18 test of Indian Railways, successfully run at 180 kmph per hour.

 

Q12. What has the a new name of Macedonia ?

Ans:-  North Macedonia

Note- Macedonia has changed its country’s name to the Republic of Northern Macedoniya. This decision by Medonia has ended with the conflict with Greece over the past several years.

 

Q13. On which day is National Education Day celebrated?

Ans:-  11 November

Note- This day is celebrated on 11th November in the memory of Maulana Abul Kalam Azad, India’s first Education Minister and Bharat Ratna awardee.

 

Q14. Which country has released the world’s first Blue Bond?

Ans:-  Seychelles

Note- Seychelles has released the world’s first Blue Bond, which aims to promote marine and fishing projects.

 

Q15. Who was appointed director of the Enforcement Directorate?

Ans:-  Sanjay Mishra

Note- Recently, Sanjay Kumar Mishra was given the charge of the Interim Director of ED (ED) by the Central Government.

 

Q.16. Which state has got the highest honor of the Clean Survey Rural Award-2018?

Ans:-  Haryana

Note-Haryana has received the highest state award on October 2, 2018 under ‘Clean Survey Rural -2018’ for outstanding achievements in the field of cleanliness.