How to Become CBI Officer- Education and Physical requirements

What is Central Bureau of Investigation

what-is-central-bureau-of-investigation-jobisearchCBI is one of the best investigating agencies of government. CBI works is investing individual cases for national security. It works under the personnel and training departments. Federal Bureau of Investigation works are similar to CBI. CBI is Interpol official unit of India. The agency was established on 1 April 1963 by DP Kohli. Later it was brought under the government of ministry of home affairs. CBI works only when Supreme Court or high Court calls them.

Educational Qualification for Becoming CBI Officer

Firstly you have to clear CGPE SSC exam and for CGPE SSC exam candidate have to complete their graduate degree with 55% marks, after that candidate should apply for CGPE SSC exam.

Age Limit for Becoming CBI Officer

Candidate should have 20 to 27 years at that time in which they fill the form. SC, ST and OBC candidates have age relaxation on CBL officer.

Exam Pattern for CBI Exam

CBI exam is divided into two sections.

First, written exam in which paper comes with 400 marks after that Personality Test or interview with 100 marks. When candidates clear written exam then they call candidates for interview test.

  • In exam they will asks
  • General Intelligence and Reasoning
  • General Awareness
  • Numerical Aptitude
How to Prepare for Becoming CBI Officer

CBI exam is one of the hard or toughest examinations so you have to do so many hard works for pass in this exam.

  • While studying only focus on your studies, do not look at here and there only concentrated on your study.
  • Arrange your time table for studying and according to your time table keep studying.
  • Do practices continuously, study 10 to 12 hours every if you study continuously then you will get success surely.
  • For this exam help with your senior, if you don’t understand anything then ask with your senior to understand that thing.

Question Answer Related to CBI Officer

Question 1- What is the full form of CBI?

Answer- Full form of CBI is Central Bureau of Investigation.

Question 2- When was the establishment of the CBI agency?

Answer- The agency was established on 1 April 1963.

Question 3- Who was the founder of CBI?

Answer- DP Kohli is the founder of CBI.

Question 4- In CBI exam which subject questions will be asked?

Answer- In exam they will ask questions from general intelligence and reasoning, general awareness and from numerical aptitude.

Question 5- What works CBI will do?

Answer- CBI works is investigated individual case related to national security.

Question 6- Which exam we should have to clear for becoming CBI officer?

Answer- You should have to clear CGPE SSC exam for becoming CBI officer.

Question 7- How many marks should have candidate for CGPE exam?

Answer– Students have 55% marks in their graduation degree for CGPE exam.

Question 8- How many ages should have compulsory for CGPE exam?

Answer– Candidate should have 20 to 27 years for CGPE exam.

Question 9- How many marks of interview was held in CBI?

Answer- There will be 100 marks of interview in CBI.