How to do preparation for IAS/PCS interview and get success

Easy way to do preparation for IAS/PCS

important-tips-for-getting-in-ias-interview-examMany students have a dream to become IAS/PCS but some students get success some will not. IAS/PCS exams are very difficult. For taking part in this exam candidate have to pass graduation. Without passing the graduation students cannot take the part in IAS/PCS exam.

Students do hard work for getting job but they can’t get success. Many students do hard work and get success in written test but stops in interview. In interview students have to show their ability in half hour. On the base of this interview interviewer select you. That is why think many times before giving the answer. Here some tips are given to you for getting success in IAS/PCS exam.

Important tips for getting in IAS interview exam

  • Candidate should have to know all the aspects where he lived.
  • Candidate should have to work by keeping in mind the personal details which he submit in UPSC.
  • Candidate should have to know the all information about your school.
  • Candidate should also have to know about business and background of the business of their parent.
  • Candidate should also have to learn all the basic concepts of elective subjects.
  • Candidate should have the knowledge about basic federal structure of India.
  • For getting success candidate have to take information about all the international events.
  • Candidate should have knowledge about hobby and interest which he tell in personal detail in UPSC.
  • During interview exam candidate should have to make composure.
  • You should have to practice with your friends and superiors for taking part in IAS/PCS exam.

If you follow all the tips which are given to you, you can get success in IAS/PCS exam.

Question and answer related to IAS/PCS exam

Question 1- What is the full form of IAS?

Answer-The full form of IAS is Indian Administrative Services.

Question 2 What is the full form of PCS?

Answer- The full form of PCS is Provincial Civil Services.

Question 3- What is the educational qualification for taking part in IAS/PCS exam?

Answer- Candidates have to pass graduation for taking part in IAS/PCS exam.

Question 4- What is age limit for general candidate in IAS/PCS exam?

Answer- The age limit for taking part in IAS/PCS exam for general candidate is minimum 21 years and maximum 32 years.

Question 5- How many times general candidate can apply for IAS exam?

Answer- General Candidates can apply 6 times for IAS exam.

Question 6How many times OBC candidate can apply for IAS exam?

Answer- OBC Candidates can apply 9 times for IAS exam.

Question 7- How many times SC/ST candidate can apply for IAS exam?

Answer- SC/ST Candidates have no limit. They can apply many times as they want.

Question 8- What is age limit for SC/ST candidate in IAS/PCS exam?

Answer- The age limit for taking part in IAS/PCS exam for SC/ST candidate is minimum 21 years and maximum 37 years.

Question 9- What is age limit for OBC candidate in IAS/PCS exam?

Answer- The age limit for taking part in IAS/PCS exam for OBC candidate is minimum 21 years and maximum 35 years.

Question 10- Is it necessary to be an Indian for taking part in IAS/PCS?

Answer- Yes, It is necessary to be an Indian for taking part in IAS/PCS exam.

Question 11- How many level have to pass in IAS recruitment?

Answer- Three levels have to pass in IAS recruitment-

  • Preliminary examination
  • Main examination
  • Interview

Question 12- How many level have to pass in PCS recruitment?

Answer- Three levels have to pass in IAS recruitment-

  • Written exam
  • Group discussion and personal interview
  • Document verification