Current Affairs 9 April 2019 Daily Gk| Today Current Affairs | अप्रैल 2019 डेली करंट अफेयर्स

Current Affairs 9 April 2019 Daily Gk| Today Current Affairs | अप्रैल 2019 डेली करंट अफेयर्स

Current Affairs 9 April 2019 Daily Gk Today Current Affairs अप्रैल 2019 डेली करंट अफेयर्सCurrent Affairs 9 April 2019-In this post we will tell you about daily current affairs. Through this post you can better prepare for UPSC Railway RRB Bank SSC and State Exams GK Current Affairs Defence current affairs 2019 and 9 April 2019 Current Affairs in Hindi Daily Current Affairs april and Current Affairs 9 April Current Affairs 2019 9 April 2019  Current Affairs 2019 Current affairs April 2019 Important Current Affairs For Bank Exam and Important current affairs 2019 latest current affairs Quiz daily current affairs general knowledge and Today Current Affairs in Hindi and Railway JE EXAM Current affairs RRB NTPC current affairs in hindi 9 April 2019 today current affairs current affairs gk general knowledge preparation 2019 latest current affairs 2019 or gk & current affairs current affairs today.

आज हम आपको बताएँगे डेली करंट अफेयर्स या दैनिक करंट अफेयर्स जो आपकी किसी भी एग्जाम को क्वालीफाई करने में बहुत ही मददगार साबित होंगे. चाहे आप डिफेन्स, बैंक, रेलवे, या अन्य जॉब की तैयारी कर रहे है तो इन करंट अफेयर्स / करेंट अफेयर्स प्रश्नोत्तरी से आपको बहुत ही हेल्प मिलेगी. इस करंट अफेयर्स में हम ANSWER के साथ ही उसके इम्पोर्टेन्ट फैक्ट के बारे में भी बात करेंगे. तो अब प्रश्न शुरू करते है

April 2019 Daily Current Affairs GK April Daily GK Questions | 9 अप्रैल 2019 करेंट अफेयर्स प्रश्नोत्तरी

 

Q1 . Where the ‘Café Scientific’ was recently launched?

Ans:- Kerala

Note- ‘Café Scientific Launched with the aim of popularizing science in the state of Kerala.

 

Q2. Where was the ‘Ocean Cleanup’ launched in the world’s largest marine cleaning campaign?

Ans:- California

Note- The largest campaign so far, the world’s largest campaign to remove pollution and cleanse the oceans from the oceans around the world has been started from California.

Q3. Who has taken charge as the new President of the Indian Industry Confederation (CII)?

Ans:- Vikram Kirloskar

Note- Vikram Kirloskar took charge as the new CII president. Also, according to CII, the managing director and CEO of Kotak Mahindra Bank, Uday Kotak has been named as the Chairman whereas Tata Steel CEO and Managing Director TV Narendran has been elected as Vice President of CII for 2019-20.

 

Q4. Which place has the airport been declared the busiest airport in the world?

Ans:- Dubai

Note- Dubai International Airport is still the busiest airport in the world for international travel. Dubai airport welcomed 8.9 million passengers in 2018. Dubai International Airport first defeated London’s Heathrow Airport in 2014.

 

Q5. Who was given the Sports Person of the Year Award in the male category in ESPN India 2018?

Ans:- Neeraj Chopra

Note- Olympic silver medalist PV Sindhu and star cast Neeraj Chopra were selected for the year’s best women and men’s player of the year for the 2018 ESPN India Multi-Sports Award.

 

Q6. Who is the author of the book “Gandhi: The Writer”?

Ans:- Bhawani Bhattacharya

Note- The copy of “Gandhi: The Writer” written by Bhawani Bhattacharya was presented to India’s Ambassador Kwatra. India has been named as the Guest of Honor in Paris Livre (Paris Book Fair) in 2020.

 

Q7. Which game league match has been started in India after Kabaddi and Football recently?

Ans:- Kho-Kho

 

Q8. Who became the first Indian President to go to Bolivia?

Ans:- Ram Nath Kovind

Note- President Ram Nath Kovind was on Bolivia’s journey from March 28 to 30, 2019. He arrived in Santa Cruz, Bolivia, in the second phase of his trip to Croatia, Bolivia and Chile. This is the first visit of any Indian President to Bolivia.

 

Q9. Which week is celebrated in India every year as “Visually Impression Prevention Week”?

Ans:- 1-7 April

Note- Prevention of Blindness Week First of all Jawaharlal Nehru and Raj Kumari Amrit Kaur started in 1960 under the Societies Registration Act in 1960. Another campaign ‘Right to Site’ was launched by the WHO for the prevention of blindness.